ČAS SÁZENÍ JAHOD
Již tři týdny před sázením si připravíme půdu. Důkladně odplevelíme, zryjeme a zapravíme kompost, popř. použijeme rašelinový substrát smíchaný se zeminou, nebo použijeme hnojivo pro jahody - nikdy nedáváme přímo ke kořenům, mohlo by dojít k popálení nových kořenů. Jahody jsou ovocná kultura, která se vyznačuje relativně vysokou plodností, převážná část kořenového systému se utváří těsně pod povrchem půdy – rostliny jsou proto citlivé na nedostatek vláhy a koncentraci půdního roztoku. Vyžadují neutrální až mírně kyselou půdní reakci, nejlépe na slunném stanovišti.
Nové sazenice zakoupíme nebo můžeme sami od starších odstřihnout již zakořeněné odnože na šlahounech a s celým kořenovým balem je přesadíme. Vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami záleží na odrůdě: řádky by měly být vzdáleny 60 až 80 cm, spon rostlin v řádcích 30 až 35 cm. Hloubka výsadby respektuje krček sazenice - musí ležet ve stejné výšce jako povrch půdy. Zeminu kolem sazenice dobře umáčkneme a důkladně zalijeme. Dva až tři týdny po výsadbě nenecháme záhon vyschnout, každodenní závlaha je nutností, aby se rostliny dobře ujaly. První nové lístky se objevují již mezi 10. až 20. dnem po výsadbě, rozvíjí se nový kořenový systém. Po vyvinutí alespoň tří lístků můžeme přihnojit.
Pamatujeme na průběžné odplevelování záhonu, nebo si pomůžeme mulčováním - zadržíme teplo a vlhkost, zmírníme potřebu závlahy a budeme mít čisté plody, které nenahnívají po dotyku s vlhkou půdou. Mulčovat můžeme černou mulčovací netkanou textilií či fólií nebo mulčujeme organickým mulčem v podobě slámy nebo dřevěných hoblin. Pro bohatou úrodu během celé sezóny je ideální si pořídit více odrůd – rané, pozdní a stáleplodící.